Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Διαμαρτυρίες & αλληλεγγύη για την αποδόμηση της Δημόσιας Υγείας


Της Έφης Γιαννοπούλου

Ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΟΠΠΥ, ένα δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας καταγγέλλει τον υπουργό για εμπαιγμό, αφού έχει ήδη δεχτεί την πρόταση της Task Force του κ. Ράιχενμπαχ, και μάλιστα με υπέρογκες αμοιβές. Οι προτάσεις του υπουργείου βρίσκουν απέναντί τους όλες τις ιατρικές ενώσεις. Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία της Αττικής ανακοινώνουν για αύριο, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία της Αθήνας...

«Το υπουργείο Υγείας αλλά και ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο που στηρίζει την πολιτική λιτότητας, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο ποιες παθήσεις θα εκδηλωθούν μαζικά σε λίγα χρόνια, αλλά ακόμη και με μια ποια χρονική σειρά θα πλήξουν τον πληθυσμό. […] Η επίθεση ξεκινά πάντα εναντίον του καθολικού χαρακτήρα της δημόσιας υγείας και συνεχίζεται με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δομών υγείας και ασφάλισης...», γράφει o Άρης Χατζηστεφάνου, στο άρθρο του με τίτλο «Υγεία: Το μέλλον της Ελλάδας είναι “εκατόμβες νεκρών”;».

Η εβδομάδα που διανύουμε φαίνεται να επιβεβαιώνει το παραπάνω απόσπασμα. Προχθές, Δευτέρα 14.10.2013, ένα δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας προκάλεσε νευρική κρίση στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει την έναρξη της διαβούλευσης για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε έγγραφο που δημοσιεύεται στο ρεπορτάζ ο υπουργός κατηγορείται για εμπαιγμό των αρμόδιων φορέων, αφού ο διάλογος φαίνεται να είναι προσχηματικός και το έργο της αναμόρφωσης του ΕΟΠΠΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ήδη ανατεθεί στην Task Force και την ομάδα της Health in Action. Και μάλιστα με υπέρογκες αμοιβές.

Με διάφορες διαβαθμίσεις, οι τρεις προτάσεις που διακινεί αυτές τις μέρες το Υπουργείο (πρόταση της Task Force, πρόταση Σουλιώτη και η πιο πρόσφατη του προέδρου του ΕΟΠΠΥ κ. Κοντού) βρίσκουν απέναντί τους όλες τις ενώσεις γιατρών, οι οποίοι καταγγέλλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας και τη μετατροπή του Δημοσίου σε αγοραστή υπηρεσιών από ιδιώτες. Και όλα αυτά όταν η κατάσταση στην υγεία διαρκώς επιδεινώνεται, με νοσοκομεία να κλείνουν και να συρρικνώνονται, με μειούμενο ιατρικό προσωπικό και κυρίως με το ποσοστό των ανασφάλιστων πολιτών να αυξάνεται δραματικά. Σε τρία εκατομμύρια το υπολόγισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Δ. Κοντός.

Την περασμένη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία της Αττικής έδωσαν συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τη δράση και τις κινητοποιήσεις τους και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική κυριολεκτικά για… δολοφονίες. Πριν από έναν χρόνο περίπου, στο ρεπορτάζ του UNFOLLOW 13 παρουσιάζαμε, με τη Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, το μεγαλύτερο και παλαιότερο κοινωνικό ιατρείο της Αττικής, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, που τότε έκλεινε έναν χρόνο ζωής. Σήμερα οι δομές αλληλεγγύης που αφορούν το χώρο της υγείας στην Αττική είναι πλέον εννέα (Ελληνικού, Αθήνας, Πειραιά, Περιστερίου, Φυλής, Ιλίου, Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας και Αρτέμιδας-Σπάτων) και έχει συσταθεί ένα συντονιστικό των δράσεών τους ώστε να μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι ομιλητές (Στ. Αρναουτάκη, Γ. Βήχας, Μ. Μαντάς, Ο. Κεσίδου, Κ. Ψαρούλης - περισσότερα για την εκδήλωση εδώ) παρουσίασαν την κατάσταση στην υγεία σήμερα και τη δράση των δομών αλληλεγγύης. Οι τοποθετήσεις τους αποκαλύπτουν την πλήρη αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας: αύξηση του ποσοστού των ανασφάλιστων που χάνουν την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, ασθενείς με βαριές ή χρόνιες παθήσεις που αποκλείονται από απαραίτητες για τη ζωή τους θεραπείες, διαρκείς περικοπές στην υγεία, αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων, κλείσιμο νοσοκομείων και κατάργηση κλινών, απολύσεις και διαθεσιμότητα εργαζομένων συνθέτουν ένα τοπίο εφιαλτικό.

Τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία της Αττικής δεν μας καλούν μόνο να συμμετάσχουμε εθελοντικά στις δομές αλληλεγγύης, που προσπαθούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η κυβερνητική πολιτική, αλλά και να αγωνιστούμε μαζικά για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία της Αττικής οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πέντε νοσοκομεία:

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα στις 12:00 
Νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 12:00 
Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ στις 12:00
Γενικό Κρατικό Νίκαιας στις 10:00 
Νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας στις 8:00

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Δράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου