Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Από τη Συνέντευξη τύπου από το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων Αττικής


Σήμερα, Δευτέρα 14/10 δόθηκε συνέντευξη τύπου από το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων Αττικής στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Το βίντεο της συνέντευξης εδώ. Τη συνέντευξη συνδιοργάνωσαν τα:

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αθήνας
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου
Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά
Κοινωνικό Ιατρείο Φυλής
Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια
Κοινωνικό Ιατρείο Αγίας Βαρβάρας (υπό σύσταση)
Κοινωνικό Δίκτυο Γιατρών Φαρμακοποιών Ιλίου και Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου
Δίκτυο Γιατρών Κηφισιάς/ Ν.Ερυθραίας
Ψυχολογική στήριξη Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτέμιδας-Σπάτων “Μανώλης Γερανιός”
«Αλληλεγγύη για Όλους»Σύλλογος ΚΕΦΙ

Στο πάνελ της συνέντευξης παρέστησαν εκπρόσωποι από:
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (Γιώργος Βήχας)
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας (Μάκης Μαντάς)
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου (Όλγα Κεσίδου)
Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά (Ψαρούλης Κυριάκος)
Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια (Σταυρούλα Αρναουτάκη)

Παρουσίαση Κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων. 
Α. Στατιστικά στοιχεία (από όσα και για όσο καιρό κρατούν αρχείο στατιστικών)

-Υπάρχουν έξι Κοινωνικά ιατρεία. Στα τρία από αυτά λειτουργεί πλήρες οδοντιατρείο (44 οδοντίατροι)
-Στον ένα περίπου χρόνο λειτουργίας των έχουν δεχθεί 20.300 επισκέψεις.
-5780 ασθενείς έχουν λάβει φαρμακευτική περίθαλψη
-3000 οδοντιατρικές πράξεις
-Εθελοντές γιατροί 179
-Εθελοντές φαρμακοποιοί 35
-Εθελοντές -προσωπικό γραμματείας 247
-Στον τομέα της ψυχικής σε δύο μόνο ιατρεία (Ελληνικού, Αθήνας) οι ανά εβδομάδα επισκέψεις ανέρχονται στις 70.

Από τα πρώτα Κοινωνικά Ιατρεία είναι αυτό του Ρεθύμνου. Συστάθηκε με σκοπό να παρέχει ιατρική φροντίδα στους μετανάστες. Με την πάροδο του χρόνο δεχόταν και έλληνες, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο οι επισκέψεις ελλήνων να είναι υπερδιπλάσιες των μεταναστών (1629 έναντι 651).

Β. Δαπάνες και δομή λειτουργίας

Όλες οι επισκέψεις, εξετάσεις, φάρμακα είναι δωρεάν. Ως εκ τούτου τα Κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία στηρίζονται αποκλειστικά στις δωρεές και στις προσφορές των πολιτών. Ούτε παίρνουν κάποια επιχορήγηση, ούτε από σπόνσορες δέχονται "βοήθεια". Η προσφερόμενη εργασία γίνεται από εθελοντές. Επίσης δεν εξαρτώνται πολιτικά από κομματικό φορέα.

Όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τις γενικές συνελεύσεις των εθελοντών (γιατρών, νοσ. προσωπικού και προσωπικού γραμματειακής υποστήριξης).


Επί μέρους τοποθετήσεις (περιληπτικά)

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (Γιώργος Βήχας, γιατρός) 
Στα τρία χρόνια συνεχούς και συστηματικής αποδόμησης των δομών της υγείας οι δικές μας δομές προσπαθούν να καλύψουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Καταγγέλθηκε πως ενώ υπήρχε εγκύκλιος που προέβλεπε την δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε άνεργους, μετανάστες και ανασφάλιστους εν τούτοις αυτή η εγκύκλιος δεν έφθασε ποτέ στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα ακόμη και οι δικαιούχοι προνοιακών παροχών να υποχρεώνονται να πληρώνουν. Συγκεκριμένα μόλις χθές πολίτης που κατέφυγε στα επείγοντα του Ευαγγελισμού πάσχοντας από οξεία κρίση χολής, επειδή ήταν ανασφάλιστος (λόγω μη ενημερότητας από τον ΟΑΕΕ) και αδυνατούσε να πληρώσει δεν έγινε δεκτός για νοσηλεία. Ο συγκεκριμένος ασθενής παρευρέθηκε στη συνέντευξη και κατήγγειλε ο ίδιος την περιπέτειά του. Σε άλλη ανάλογη περίπτωση ασθενής που νοσηλεύθηκε στο Παμμακάριστος υποχρεώθηκε να συναινέσει γραπτώς να μεταφερθούν τα νοσήλεια εντός 15 ημερών στην εφορία με ό,τι συνεπάγεται αυτή η συναίνεση (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, παρακράτηση σύνταξης, κ.α.).

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αθήνας (Μάκης Μαντάς, νευρολόγος-ψυίατρος)
Στα τρία χρόνια των μνημονιακών πολιτικών περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες είναι ανασφάλιστοι λόγω της ανεγίας, της μαύρης εργασίας, της κατάργησης κάθε προνοιακής πολιτικής, της αδυναμίας πληρωμής ασφ. εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες). Δεν υπολογίζονται οι μετανάστες. Αυτό το κενό προσπαθούν όσο μπορούν να καλύψουν τα κοινωνικά ιατρεία. Όμως αυτό το έργο δεν το θεωρούμε φιλανθρωπία. Σκοπός μας είναι να συνητοποιηθούν οι πολίτες και να απαιτήσουν καθολική δωρεάν υγεία για όλους. Μέσα από τις δομές αλληλεγγύης ανασυντίθεται η κοινωνική συνοχή, παίρνει νόημα η κοινωνική προσφορά, σφυρηλατείται το μέτωπο των κοινωνικών αγώνων και της διεκδίκησης. 

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου (Όλγα Κεσίδου, γιατρός)
"Είμαστε όρθιοι και θα κρατήσουμε την Κοινωνία όρθια" δήλωσε η Όλγα Κεσίδου. Για να συμπληρώσει πως η πρόταση της κυβέρνησης και της τρόϊκας που διατυπώνεται στη μελέτη της επιτροπής Σουλιώτη είναι θανατηφόρα. Δεν προβλέπει καν τον δωρεάν εμβολιασμό για τα παιδιά στα σχολεία, γεγονός που μας φέρνει πίσω στη δεκαετία του 1950.

περίπου σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του Κυριάκου Ψαρούλη (οδοντιάτρου) από το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά ο οποίος επεσήμανε ότι η στοματική υγεία γυρίζει δεκαετίες πίσω. Και αυτό γιατί η οδοντιατρική φροντίδα που παρείχετο σε νέους κάτω των 18 ετών δωρεάν στις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τώρα με την κατάργηση του 40% αυτών των δομών (από 550 θα γίνουν 350 μία δομή ανά Δήμο) θα αντιστοιχεί ένας οδοντίατρος σε 20.000 κατοίκους. Η κατάργηση αυτή προβλέπεται από το σχέδιο της επιτροπής Σουλιώτη (βλέπετε εδώ). Σημειωτέον ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) δέχεται να συζητήσει το εν λόγω σχέδιο, επιφυλασσόμενος μόνο για ...μερικά σημεία του. Ναι, ο "φιλεύσπλαχνος ΙΣΑ που διαφημίζει "Κοινωνικά Ιατρεία μαζί με τους Άνθιμους και τους Αλαφουζαίους μασώντας κονδύλια κρατικά και εισπράξεις από γκαλά "αλληλεγγύης". 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Ψαρούλης παρέθεσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία για την οδοντιατρική περίθαλψη: 

-Στη Αττική λειτουργούν 3 Κοινωνικά οδοντιατρεία (Ελληνικό, Πειραιάς, Αθήνα) ενταγμένα στα υπάρχοντα Κοινωνικά Ιατρεία. Αντίστοιχα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 16, 11 και 17 οδοντίατροι). 
-Εως το τέλος Ιουνίου οι επισκέψεις ασθενών ήταν: 1800, 517 και 752 αντίστοιχα. 
(Να σημειώσουμε ότι το οδοντιατρείο της Αθήνας η προσέλευση ασθενών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κάτι που δείχνει την απαξίωση των δομών υγείας). 

Κάνουμε έκκληση σε οδοντιάτρους αλλά και φοιτητές οδοντιατρικής να έλθουν να μας βοηθήσουν τόνισε ο Κυριάκος Ψαρούλης, κλείνοντας την παρουσίασή του.

Η Συντονίστρια της εκδήλωσης Σταυρούλα Αρναουτάκη από το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια (η οποία και παρουσίασε εισαγωγικά τους ομιλητές), μετά την υποβολή των ερωτήσεων και των επί μέρους τοποθετήσεων έκλεισε την εκδήλωση κάνοντας έκκληση να κινητοποιηθεί η κοινωνία. 

Ανάμεσα στα πολλά που καταγγέλθηκαν είναι η περίπτωση ασθενούς με καρκίνο από τον Πύργο Ηλείας ο οποίος απευθύνθηκε στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για βοήθεια. Και ενώ είχε εξασφαλισθεί συναίνεση των γιατρών του Αγίου Σάββα για τη δωρεάν παροχή εξετάσεων στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου αρνήθηκαν την παροχή στον ασθενή. To Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υγείας για να αρθεί το αδιέξοδο αλλά πήρε την απάντηση πως το πρόβλημα είναι ...Λογιστικό

Δεν είναι απλώς ανάλγητοι, είναι δολοφόνοι κατήγγειλε η Σταυρούλα Αρναουτάκη. Σε μας απομένει να πάρουμε θέση. 

Δράσεις Αντίστασης-κινητοποιήσεις 

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων αποφάσισε η Πέμπτη 17 Οκτώβρη να είναι μέρα πανελλήνιας κινητοποίησης κατά της απαξίωσης των δομών υγείας. Έχουν αποφασισθεί πανελλαδικά κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (ιατρών, λοιπού προσπικού) και τη συστράτευσή τους στον κοινό αγώνα. Ταυτόχρονα προβλέπονται δράσεις κατά του εισιτηρίου εισόδου αλλά και κάθε άλλης ανάλγητης συμπεριφοράς σαν αυτές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν (παρακράτηση νεογένητου βρέφους για την εξασφάλιση εξόφλησης των νοσηλείων, κ.α.). 

Στην Αθήνα θα γίνουν οι εξής κινητοποιήσεις. 
-Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα ώρα 12 το μεσημέρι (από τα ιατρεία Ελληνικού και Αθήνας) 
-Στο νοσοκομείο Αττικόν ώρα 11 το πρωί (από το ιατρείο Περιστερίου) 
-Στο Nοσοκομείο Νίκαιας ώρα 11 το πρωί (από το ιατρείο Πειραιά) 
Προσοχή: οι ώρες και τα σημεία των κινητοποιήσεων θα επικαιροποιηθούν εκ νέου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου