Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Η παρέμβαση της Χαράς Ματσούκα, μέλους του ιατρείου μας, στην πανελλεδική συνάντηση των Κ.Ι.Φ.Α. στις 2-3.11 στην Αθήνα

Τα κοινωνικά ιατρεία, που άρχισαν δειλά να εμφανίζονται πριν 4-5 χρόνια, τον τελευταίο χρόνο ξεφυτρώνουν σ’ όλη την Ελλάδα και πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία αποτελούν πια μια πραγματικότητα στη χώρα μας, μια πραγματικότητα που ποτέ δεν ευχηθήκαμε, καθώς είναι η διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που τη γέννησε. 

Τα τελευταία 4 χρόνια βιώνουμε μια πολιτική που έχει επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Η διάλυση των δημόσιων δομών φροντίδας υγείας και η μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα – ίσως το χειρότερο - της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πιο σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. Η πτώση του ΑΕΠ κατά 25% όπως ομολογείται από τους πάντες είναι πρωτοφανής σε Ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. 

Εν τω μεταξύ Ελλάδα του 2013 ταξιδεύει ήδη στην τρικυμία της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Μετράμε 3.000.000 ανασφάλιστους δηλ. το 1/3 του πληθυσμού 

Ανεργία 28% και στους νέους 60%, που γεννά συνεχώς νέες στρατιές ανασφάλιστων 

8 Νοσοκομεία έκλεισαν μέχρι στιγμής, με απώλεια πολύτιμων κρεβατιών και συγχώνευση τμημάτων ενώ η ροή ασθενών συνεχώς αυξάνεται. Η υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων οδηγεί με μαθηματικά ακρίβεια σε κατάρρευσή τους, 

Νέο κύμα διαθεσιμοτήτων – απολύσεων δρομολογείται το Δεκέμβρη, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη προσλήψεων και τα νοσοκομεία λειτουργούν προ πολλού ουσιαστικά με προσωπικό ασφάλειας και τον πατριωτισμό των υγειονομικών. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου εξάντλησης (burn out syndrome). 

Στη χώρα παρατηρείται ταχεία επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών, αύξηση της νοσηρότητας και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης ήδη κατά 2 χρόνια, ενώ έπεται συνέχεια. 

Τέλος η μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία στο ΑΕΠ κατά 40% οδηγεί στην απόσυρση θεσμοθετημένων πρακτικών, όπως οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, η Mantoux στα σχολεία, οι μαζικοί ψεκασμοί, η πρόληψη. Η απόσυρση της πολιτικής δημόσιας υγείας καθώς και η φτωχοποίηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων που προκαλεί επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής, δίνουν ήδη τα αποτελέσματά τους : 

Επανεμφάνιση αυτοχθόνων περιπτώσεων λοιμώξεων που είχαν εκλείψει όπως η ελονοσία, κατακόρυφη αύξηση της επίπτωσης της φυματίωσης, αύξηση των HIV οροθετικών κατά 200% . 

Σ’ αυτό το ζοφερό σκηνικό στο χώρο της Υγείας, οι πολιτικοί σχεδιασμοί των κυβερνώντων και της τρόϊκα αποκλείουν την πρόσβαση στα Νοσοκομεία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ανασφάλιστοι, μετανάστες, έγκυοι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χαμηλά εισοδήματα). Υπάρχει αύξηση κατά 40% των συνανθρώπων μας που δεν έχουν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. 

Ασφαλώς στη δεινότερη θέση βρίσκονται οι ανασφάλιστοι μετανάστες, για τους οποίους η πολιτεία επιφυλάσσει δια νόμου την ποινή του διπλού κόστους νοσηλείας, κατά παράβαση κάθε Ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και αρχής δικαίου. Το πρόβλημα καταδεικνύεται κρυστάλλινα στην περίπτωση των εγκύων μεταναστριών, που σε μερικές περιπτώσεις εμποδίζονται να παραλάβουν τα μωρά τους αν δεν αποπληρώσουν την οφειλή του τοκετού. 

Η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος περίθαλψης αυξάνεται κάθε μέρα και περισσότερο, 5 € στα εξωτερικά ιατρεία, 25 € στη νοσηλεία, λίγοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και εξάντληση των ραντεβού τους τις πρώτες 4-5 μέρες και στη συνέχεια 10 € επίσκεψη για απλή συνταγογράφηση, όχι καμία πρόβλεψη για οδοντιατρική περίθαλψη. 

Η πολιτική στο φάρμακο ενώ έριξε εντυπωσιακά τις τιμές, κατάφερε με την αύξηση της συμμετοχής σε όλες τις χρόνιες παθήσεις και την αρνητική λίστα φαρμάκων να αυξήσει τελικά την επιβάρυνση για τον ασθενή. Επίσης η Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρώτη να υπάρχουν γενόσημα πιο ακριβά από το πρωτότυπο. Έτσι η κατηγορία των ασφαλισμένων μεν, που αδυνατούν ωστόσο να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων τους, αποτελεί μια νέα ομάδα ασθενών που αποκλείονται από το σύστημα υγείας, αυτοί που η ανακοίνωση του ΚΙΑ Ρεθύμνου αποκαλεί ευφυώς «ασφαλισμένους ανασφάλιστους». 

Για τους καρκινοπαθείς ανασφάλιστους επιφυλάσσεται βεβαίως ο Καιάδας, αφού είναι αδύνατη η πρόσβαση σε πανάκριβα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και ειδικές θεραπείες. 

Συνολικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απαξιώνεται και καταλύεται ως μη λειτουργικό και ασύμφορο και οι υγειονομικοί κατασυκοφαντούνται και διώκονται. Στόχος αυτής της πολιτικής, κλασσικής συνταγής του νεοφιλελευθερισμού όπου εφαρμόσθηκε βίαια όπως στη χώρα μας, η παράδοση του συστήματος Υγείας στην ιδιωτική «επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της γενικής εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. 

Είναι κρύο ανέκδοτο η διαφήμιση του επικοινωνιακού Υπουργού Υγείας για το voucher υγείας που θα καλύπτει 250.000 ανασφάλιστους (από τα 3.000.000) για 3 επισκέψεις για διαγνωστικές εξετάσεις το χρόνο. Είναι σα να λέμε ευτυχώς κάποιοι ανασφάλιστοι θα πεθάνουν διαγνωσμένοι ! 

Μπροστά στην αποδιάρθρωση του Δημόσιου συστήματος υγείας και την απειλή μαζικής ανθρωπιστικής καταστροφής δεν μπορούμε να μείνουμε άπρακτοι. Εδώ μπαίνει ο ρόλος των Κοινωνικών Ιατρείων και γενικά των δομών αλληλεγγύης κατ’ αρχήν ως δίκτυ προστασίας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών άμεσα. 

Τα κοινωνικά ιατρεία έχουν προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και φαρμακευτική αγωγή σε χιλιάδες συμπολίτες μας που πλήττονται. Σε μια χώρα μάλιστα που η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στις καλές μέρες, τώρα γίνονται απολύτως απαραίτητα. 

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Τα ΚΙΦΑ δεν επιθυμούν ούτε επιδιώκουν να υποκαταστήσουν τις δημόσιες δομές υγείας. Ο διακηρυγμένος στόχος μας είναι η αυτοδιάλυσή τους και η ανασυγκρότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. 

Τα ΚΙΦΑ επίσης, δεν αποτελούν φιλανθρωπικούς οργανισμούς, παρά δομές για την άμεση ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη των συνανθρώπων μας αλλά και κύτταρα οργάνωσης των πολιτών, ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης ως συλλογικής κοινωνικής στάσης. 

Αντιλαμβανόμαστε την Αλληλεγγύη ως κινηματική δράση που θα διεκδικήσει την πρόσβαση των ασθενών ισότιμα, δωρεάν και χωρίς αποκλεισμούς στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη. 

Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως μοχλών για την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν την υγεία και τη χώρα στην καταστροφή και την κοινωνία στη βάρβαρη κατάλυση δικαιωμάτων και κατακτήσεων ενός και πλέον αιώνα. 

Τέλος στα ΚΙΦΑ και σε όλες τις δομές Αλληλεγγύης προωθούμε ένα νέο οραματικό μοντέλο βασιζόμενο στη συλλογικότητα, στην αυτοοργάνωση, στη συμμετοχή εθελοντών και ωφελουμένων. 

Έχοντας τα παρά πάνω κατά νου, ξεκινήσαμε βήματα κοινών δράσεων των ΚΙΑ πανελλαδικά. 

Ο συντονισμός των δράσεών μας που αποφασίσθηκε από το Συντονιστικό των ΚΙΦΑ Αττικής ΚΙΦΑ Θες/νικης και δεκάδων πόλεων της χώρας οδήγησε στη Συνέντευξη Τύπου των ΚΙΦΑ στις 14/10/2013 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και στις πανελλαδικές δράσεις στα Νοσοκομεία στις 17-10-2013 με αίτημα την απρόσκοπτη, καθολική, δωρεάν πρόσβαση των ασθενών των ΚΙΦΑ στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη. 

Οι δράσεις αποτιμώνται ως πολύ θετικές. Συνέβαλαν στην επαφή μας με εργαζόμενους των Νοσοκομείων, σε παρεμβάσεις στις Διοικήσεις, στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στη δημοσιοποίηση του προβλήματος στην κοινωνία μέσω και των ΜΜΕ. 

Ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία των δράσεών μας και ο φόβος που γεννά στην κυβέρνηση η δημοσιοποίηση του τραγικού αποκλεισμού των ανασφάλιστων από την περίθαλψη καθώς και της ύπαρξης και του έργου μας, καταδεικνύεται σαφώς από την άμεση μεθοδευμένη έφοδο στα ιατρεία του ΜΚΙΕ και Γιατρών του Κόσμου. 

Φρονούμε ότι παρόμοιες δράσεις πρέπει να συνεχιστούν και να πολλαπλασιασθούν. 

Η κοινή προς τα έξω έκφρασή των δομών μας και ο συντονισμός των δράσεών μας θα διευκολυνθεί από τη δημιουργία ενός Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΚΙΦΑ. 

Δράσεις που μπορούμε να δούμε για το μέλλον : 

1. Παρεμβάσεις σε Νοσοκομεία σε τακτά διαστήματα, με μοίρασμα υλικού σε εργαζομένους και πολίτες, συνάντηση με Διοικήσεις 

2. Δημοσιοποίηση με συνεντεύξεις τύπου, άρθρα 

3. Δημοσιοποίηση στον ξένο τύπο 

4. Φιλμάκια για την κατάσταση στην Υγεία (ΚΙΦΑ, Νοσοκομεία) και φιλμάκια με τις δράσεις μας 

5. Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων με φορείς νοσοκομείων, ασθενών, γειτονιάς. 

6 Επαναδιεκδίκηση αυτού που ήταν κατοχυρωμένο συνταγματικό μας δικαίωμα πριν από λίγα μόνο χρόνια και ήταν κατάκτηση των εργαζομένων του 20ου αιώνα, δηλ. της ελεύθερης, καθολικής, δωρεάν Δημόσιας Υγείας για όλο το λαό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου