Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν οι γιατροί


Αγώνα δρόμου για τα φάρμακά τους θα κάνουν πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να βρουν γιατρό που να έχει την δυνατότητα να συνταγογραφήσει. Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι απεργίες των γιατρών με την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να ακροβατούν με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που στην ουσία διαλύει τον ΕΟΠΥΥ και δημιουργεί νέο φορέα.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση η Ενωση των Γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναφέρει:
«Πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε απόφαση όπου περιορίζει την δαπάνη συνταγογράφησης ανά ιατρό στο 80% της δαπάνης που είχε τον ίδιο μήνα πέρσι! Οι παρενέργειες για τους ασφαλισμένους είναι σημαντικές καθώς θα είναι δύσκολο να βρούνε ιατρό που θα έχει την δυνατότητα να συνταγογραφήσει ακριβά φάρμακα λόγω του ορίου που τέθηκε.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι υπέρ του ελέγχου αλλά η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι απολύτως λανθασμένη και άδικη, για τους παρακάτω λόγους:
-Πώς γίνεται ενώ διπλασιάζονται οι επισκέψεις σε 400 το μήνα, να πρέπει η συνταγογράφηση να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι που είχαμε 200 επισκέψεις;
-Ήδη πολλοί ιατροί ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς έχουν συμπληρώσει την επιτρεπόμενη δαπάνη συνταγογράφησης.
-Με τη θέσπιση του πλαφόν οι γιατροί οδηγούνται στο να μην συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν ανάγκη λήψης ακριβών φαρμάκων (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, κλπ) γιατί θα συμπληρωθεί γρήγορα το όριο επιτρεπόμενης δαπάνης για φάρμακα.
-Κάθε έτος δεν έχει την ίδια νοσηρότητα πχ λοιμώξεις αναπνευστικού
-Ο γιατρός δεν έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών κάθε έτος. Με την ρύθμιση απαγορεύεται ουσιαστικά η αύξηση των ασθενών ενός γιατρού!

Με το πλαφόν συνταγογράφησης που θεσπίστηκε, όσοι υπερσυνταγογραφούσαν το 2013 δικαιώνονται και επιβραβεύονται αφού μπορούν να ξαναγράφουν όσες συνταγές έγραφαν πέρυσι (έστω κατά 20% μειωμένες), ενώ οι γιατροί που περιόρισαν την συνταγογράφηση το 2013 τιμωρούνται, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται να έχουν αύξηση προσέλευσης ασθενών στο ιατρείο τους κι άρα αύξηση της δαπάνης συνταγογράφησης.

Με σκοπό την θεραπεία των σοβαρών “παρενεργειών” αυτής της απόφασης του ΕΟΠΥΥ προτείνουμε, να εφαρμοσθεί το πλαφόν στην μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα ή στην μέση δαπάνη ανά ασθενή.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην φτάσουμε στο σημείο κάποιοι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εξ’ ολοκλήρου το κόστος των φαρμάκων από την τσέπη τους.»

Από asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου