Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τους καρκινοπαθείς


Από τη σημερινή κινητοποίηση των Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής στα αντικαρκινικά Νοσοκομεία.

Ρεπορτάζ TVXS.gr
Του Νίκου Μίχου

Ο κύριος Ηλίας παλεύει εδώ και 5 χρόνια με τον καρκίνο. Η Ηλι-άδα του περνά από πολλά νοσοκομεία, περιγράφει πολλά ατυχήματα και κάποιες φορές ιατρικά λάθη. Πλέον βρίσκεται στο ογκολογικό του Αγίου Σάββα, όπου «οι γιατροί είναι εξαιρετικοί». «Ήρθα πεθαμένος και να ‘μαι τώρα», δηλώνει. Παρόλα αυτά, έχει ένα παράπονο. Προτιμά να το δείξει, αντί να το περιγράψει. «Ακολούθησέ με», λέει και δείχνει με το χέρι του, που είναι τυλιγμένο με επιδέσμους ώστε να κρατά την ενδοφλέβια στην θέση της, προς την είσοδο του νοσοκομείου. Φτάνουμε στο Γραφείο Κινήσεως. «Καλημέρα σας. Σας παρακαλώ τι θα γίνει; Θα με βάλετε σε κρεβάτι; Πεθαίνω», τους λέει. «Κύριε Ηλία, σας το έχουμε ξαναπεί. Δεν έχουμε κρεβάτια και σήμερα έχουμε άλλο τόσο κόσμο στην αναμονή», του αποκρίνονται και του δείχνουν μια λίστα στον υπολογιστή. «Να ζητήσετε παραπάνω από τον υπουργό» τους λέει και ενώ φεύγουμε σχολιάζει ψιθυριστά: «Οι γιατροί μου είναι εξαιρετικοί. Για ποιον να σου πρωτοπώ; Αλλά η ζωή μου κρέμεται από το Γραφείο Κινήσεως. Και ένα ράντσο να μου έδιναν, χαρούμενος θα ήμουν». 

Την Πέμπτη 30/1/2014 τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία Αλληλεγγύης της Αττικής, μαζί με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών «ΚΕΦΙ» και το Σωματείο «Γυναίκες για την Υγεία» πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ογκολογικά νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Μεταξά, απέναντι στις εξελίξεις στον χώρο της υγείας.

Έξω από τον Άγιο Σάββα βρέθηκαν και άλλοι φορείς όπως οι εργαζόμενες του Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, μαζί με τους φορείς κινητοποιήθηκε και ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου και κατόπιν όλοι μαζί κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας στην διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι διαμαρτυρόμενοι εναντιώνονται στην «βάρβαρη πολιτική του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, που:
-Επιβάλλει χαράτσια στον κόσμο που έχει ανάγκη το νοσοκομείο,
-Αποκλείει τον φτωχό, τον ανασφάλιστο, τον μετανάστη που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του νοσοκομείου,
-Ιδιωτικοποιεί την υγεία,
-Δίνει ψίχουλα πλέον για τα δημόσια νοσοκομεία και την ίδια στιγμή κλείνει – συγχωνεύει νοσοκομεία,
-Έχει εξαθλιώσει τους εργαζόμενους υγειονομικούς, που καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιθάλψει τον κόσμο κόντρα στους μηχανισμούς των αποκλεισμών».

Το νοσοκομείο Άγιος Σάββας υπολειτουργεί, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, καθώς λείπει το 30% του νοσηλευτικού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Η παραμέληση της δημόσιας υγείας φαίνεται και στις δομές του νοσοκομείου που επίσης είναι ελλιπείς. Σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων, δεν υπάρχουν κλίβανοι στην αποστείρωση, ενώ τα αναλώσιμα υλικά, όπως οι καθετήρες, «έρχονται με το σταγονόμετρο» και κάποιες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Την ίδια στιγμή, που τα δημόσια νοσοκομεία παρακμάζουν, το δίκτυο των κοινωνικών ιατρείων και των φαρμακείων αλληλεγγύης εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές οι διαχειριστές τους, όσο περνά ο καιρός τόσο πιο συχνά είναι τα βαριά κρούσματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς είναι ανασφάλιστοι.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε καταστάσεις υγείας που είχαμε συναντήσει μόνο ως εκπαιδευόμενοι», δήλωσε στο tvxs.gr ο Δημήτρης Παρθένης από το Συντονιστικό των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής. «Η κοινωνία και το επίπεδο υγείας γυρνάνε χρόνια πίσω. Νεαρής ηλικίας καρκινοπαθείς μένουν εκτός των υπηρεσιών υγείας γιατί είναι ανασφάλιστοι. Έχουμε συναντήσει καταστάσεις υγείας που δεν γνωρίζαμε και για τις οποίες είχαμε απλά ακούσει», προσέθεσε.

«Υπάρχει αδιαφορία και απαξίωση για το συνταγματικό δικαίωμα του ανθρώπου στην υγεία, την περίθαλψη και την ασφάλιση», συμπληρώνει ο ίδιος παρατηρώντας ότι «κάθε μέρα που περνά είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

Το συντονιστικό των Κοινωνικών Ιατρείων με επιστολή του, την οποία επέδωσε στον διοικητή του νοσοκομείου Αγ. Σάββας, αναφέρει ότι «η επιμονή στον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης, πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής, κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες ανθρώπους».

Υπενθυμίζεται ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είχε σημάνει στις αρχές του μήνα συναγερμό για δέκα ανασφάλιστους ασθενείς, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου είχε ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση των ατόμων αυτών. Ένας από τους ασθενείς έχασε την μάχη, και μόνο τότε το Υπουργείο ενημέρωσε ότι έχει δώσει παγία εντολή σε όλα τα νοσοκομεία ώστε όποτε κρίνεται ένα περιστατικό ως επείγον και επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, ακόμη και αν είναι παντελώς ανασφάλιστος, να περιθάλπεται.

Σημειώνεται, ότι το κόστος νοσηλείας που καλείται να πληρώσει ένας ανασφάλιστος ασθενής μετατρέπεται σε ένα δυσβάσταχτο ποσό για έναν καρκινοπαθή ο οποίος πρέπει να πληρώσει και την φαρμακευτική του αγωγή, που ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό το Συντονιστικό στην σημερινή επιστολή του καταγγέλλει και το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, που «θα αποτελειώσει την δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα» και καλεί σε διαρκείς αγώνες για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη και την υγεία για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου