Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

The Independent: Τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα αφήνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς υγειονομική περίθαλψη, αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας,μολύνσεων ΗΙV, και αυτοκτονιών.

 


Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ελληνική  κυβέρνηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης, έχουν "σοκαριστιές" επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπων χωρίς υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με ειδικούς.
Σε μία καταδικαστική έκθεση αναφερόμενη στις επιπτώσεις των περικοπών στους τομείς της υγείας, πανεπιστημιακοί αποκαλύπτουν στοιχεία αυξανόμενης βρεφικής θνησιμότητας, μεγάλης αύξησης της μόλυνσης από τον ιο του HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, της επιστροφής της ελονοσίας και των ποσοστών αυτοκτονιών.

((Σ.τ.μ): τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση είναι το πολύ μέχρι το 2012, οπότε οι αριθμοί έχουν ήδη αλλάξει δραματικά.)

Ο προϋπολογισμός των ελληνικών νοσοκομείων έχει περικοπεί κατα 25% μεταξύ του 2009 και του 2011 και η δημόσια κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης περισότερο από το μισό, καταστώντας κάποια φάρμακα απρόσιτα, σύμφωνα με ειδικούς από την Οξφόρδη, το Cambridge και το London School of Hygiena and Tropical Medicine (LSHTM).

Η αυξανόμενη ανεργία σε μία χώρα όπου η ασφάλιση υγείας είναι συνδεδεμένη με την εργασία, έχει αποκλείσει περίπου 800.000 ανθρώπους είτε από την ασφάλιση, είτε από την πρόσβαση σε μονάδες υγείας, και σε κάποιες περιοχές, διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, έχουν επέμβει για να προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα στις ευάλωτες κατηγορίες.
(σ.τ.μ): οι αριθμοί που αναφέρονται αφορούν το πολυ μέχρι το 2012. Από τότε φυσικά έχουν αλλάξει δραματικά.)

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαριου στο ιατρικό περιοδικό The Lancet,  κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και την διεθνή κοινότητα- που απαίτησε τις περικοπές ως όρο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας λόγω των χρεών, μεταξύ 2010 και 2012- οτι βρίσκονται σε "άρνηση"  ως προς το εύρος της ταλαιπωρίας που υφίσταται ο ελληνικός πληθυσμός.

"Το κόστος της λιτότητας επιβαρύνει κυρίως τους απλούς έλληνες πολίτες, οι οποίοι επηρεάζονται από τις περικοπές στον τομέα της υγείας, συγκρίνοντας τους με την υπόλοιπη σύγχρονη Ευρώπη.", ανέφερε ο Dr David Stuckler, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.  "Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει κάποια επείγοντα μέτρα, για την αντιμετώπιση αυτής της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης."
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες περικοπές για να εκπληρώσει τους όρους των δανείων που δόδηκαν απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γνωστοί και ώς Τρόϊκα, τα οποία φτάνουν τα 240 δισ. ευρώ.
Αναλύσεις από την Ε.Ε. στατιστικών του εισοδήματος και των συνθηκών διαβίωσης, αποκάλυψαν  ένα άλμα στους αριθμούς των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους, όπως λένε οι ερευνητές.  Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μετατοπίστηκε σημαντικά από το κράτος προς τους πολίτες, επιφέροντας αύξηση στην εισφορά για τα φάρμακα καθώς και "εισιτήριο" στα νοσοκομεία για τους εξωτερικούς ασθενείς, από 3 ως 5 ευρώ.

Δεν υφίσταται επίσης κρατικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών, με αποτέλεσμα την επανάκαμψη ασθενειών που είχαν εκλείψει, όπως η ελονοσια, οι οποίες επιστρέφουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

"Μια ολόκληρη σειρά μεταδοτικών ασθενειών είχαν μείνει υπό έλεγχο τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, χάρη στις κρατικές προσπάθειες," λέει ο Martin McKee,  καθηγητής  της Ευρωπαϊκής Υγείας, στο LSHTM, και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.  " Αν μειώσουμε την επαγρύπνησή μας, όπως φάνηκε στο Ελληνικό παράδειγμα, οι ασθένειες αυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αλλαγές πολύ εύκολα."

"Η εμπειρία της Ελλάδας, καταδεικνύει την ανάγκη να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτικών που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεγάλες περικοπές επιβλήθηκαν και στα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα την ακύρωση του ενός τρίτου των προγραμμάτων μεταξύ 2009 και 2011, τον πρώτο χρόνο της λιτότητας.  Η μείωση διανομής προφυλακτικών και συρριγγών που γινόταν σε γνωστούς χρήστες, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων από HIV ανάμεσά τους, από μόλις 15 το 2009 σε 484 το 2012.

Αν και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για  να μαζευτούν ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού, η Ελληνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφερε μία αύξηση 21% στα θνησιγενή βρέφη μεταξύ 2008 και 2011, που οφείλονται στη μειωμένη πρόσβαση στις προγεννητικές εξετάσεις, και 43% στη βρεφική θνησιμότητα μεταξύ 2008 και 2010.

Ο αριθμός αυτοκτονιών έφτασε από 400 το 2008 σε περίπου 500 το 2011.

Ο Αλέξανδρος Κεντηκελένης, κοινωνιολόγος-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, κύριος  συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι το Ελληνικό κράτος πρόνοιας "απέτυχε να προστατέψει τον πληθυσμό όταν το χρειαζόταν περισσότερο".

"Αυτό που συμβαίνει σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών στην Ελλάδα, είναι σοκαριστικό", είπε στην Independent.  "Είναι εύκολο να μετρήσουμε τί έχει συμβεί, είναι όμως δύσκολο να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία των μακροπρόθεσμα ανέργων και ανασφάλιστων... Αφήνοντας τα προβλήματα υγείας να ξεφύγουν από τον έλεγχο, το κόστος θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο."

Το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημά μας για σχολιασμό.

Σχόλιο της μεταφράστριας

Το παρόν κείμενο είναι το βασικό μέρος του άρθρου. Εάν θέλει κάποιος να το διαβάσει στα αγγλικά ολόκληρο, μπορεί να το δει στο : www.independent.co.uk/news/world/europe/tough-austerity-measures-in-greece-leave-nearly-a-million-people-with-no-access-to-healthcare-leading-to-soaring-infant-mortality-hiv-infection-and-suicide-9142274.html


μετάφραση Ι. Σπηλιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου