Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Αύξηση 50% των αυτοκτονιών λόγω των μέτρων λιτότητας

Οι περικοπές στην Ελλάδα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των αυτοκτονιών στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που προσπαθεί να δώσει έμφαση στις επιπτώσεις της λιτότητας στην υγεία.  Συμφωνόντας με επίσημες στατιστικές στη Μεγάλη Βρεττανία που δείχνουν ότι τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί σε σχέση με πριν από την κρίση, ερευνητές τους Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ εντόπισαν στην Ελλάδα μία αντιστοιχία των αυτοκτονιών με τα μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε περικοπή 1% στις κρατικές παροχές στην Ελλάδα, οδηγεί σε 0,43% αύξηση των αυτοκτονιών στους άνδρες - μετά από έλεγχο άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοκτονία, 551 άνδρες αυτοκτόνησαν “λόγω των μέτρων λιτότητας” μεταξύ 2009 και 2010, σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες της έρευνας, τον Νικόλαου Αντωνακάκη.

“Αυτό σημαίνει περίπου έναν άνδρα κάθε μέρα.  Δεδομένου ότι το 2010 συνέβησαν περίπου δύο αυτοκτονίες την ημέρα, φαίνεται ότι το 50% από αυτές οφείλονταν στα μέτρα λιτότητας,” είπε.

Ο Αντωνακάκης, Έλληνας υφηγητής οικονομικών, είπε ότι αφορμή για να ερευνήσει πιθανή σχέση μεταξύ των μέτρων λιτότητας και των ποσοστών αυτοκτονιών, ήταν δημοσιεύματα και αναφορές φίλων για φίλους που αυτοκτόνησαν.

Παρ’ ότι είχαν υπάρξει μελέτες σχετικές με τις επιπτώσεις στην υγεία της οικονομικής ύφεσης, υπήρχε ένα κενό όσον αφορά στις περικοπές και την υγεία” μας είπε.

Ο Αντωνακάκης μαζί με τον καθηγητή οικονομικών Alan Collins, με τον οποίο συνέγραψαν την έκθεση, δήλωσαν ότι τους προκάλεσε έκπληξη το πόσο πολλές αυτοκτονίες φαινόταν να συνδέονται με τα μέτρα λιτότητας, και το πόσο ξεκάθαρη ήταν αυτή η συσχέτιση.

Ήταν επίσης ξεκάθαρο ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φύλα, εφόσον δεν υπήρχε φανερή αύξηση στις αυτοκτονίες γυναικών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science and Medicine.

Άνδρες της ηλικίας 45-89 βρίσκονταν στην πιο ευαίσθητη ομάδα, καθώς τα μέτρα λιτότητας είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιφέρουν μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Αντωνακάκης και ο Collins σκέφτονται να ερευνήσουν τη συσχέτιση των μέτρων λιτότητας με τα ποσοστά αυτοκτονιών και σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν έντονα από την κρίση στην ευροζώνη, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

“Τα ευρήματα αυτά εμπλέκουν άμεσα τόσο τους υπεύθυνους για την χάραξη της πολιτικής, όσο και τις υπηρεσίες υγείας”, είπε ο Αντωνακάκης.   “Μιλάμε συχνά για τις επιπτώσεις της λιτότητας στον  δημοσιονομικό συντελεστή, όπως για το πώς επηρεάζει το ΑΕΠ. Ποιός είναι όμως ο συντελεστής για την υγεία;

Πρέπει να σκεφτούμε τους συντελεστές υγείας οποιασδήποτε φορολογικής εξυγείανσης και λιτότητας.  Το γεγονός ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε το φύλο και την ηλικία μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες υγείας να εστιάσουν τη βοήθεια που πρέπει να παράχουν.

Ο πολιτικός οικονομολόγος David Stuckler και ο γιατρός-επιδημειολόγος  Sanjay Basu, υπογράμμισαν τις μεγάλες αυξήσεις αυτοκτονιών, των μολύνσεων με HIV, ακόμα και των περιπτώσεων ελονοσίας στο βιβλίο τους “The Body of Economics: Why Austerity Kills” που εκδόθηκε πέρυσι.  Υποστηρίζουν όμως, ότι οι επιπτώσει αυτές δεν είναι αναπόφευκτες, και πως σε μερικές χώρες, αντισταθμιστικά μέτρα όπως προγράμματα ενεργής αγοράς εργασίας, μειώσαν τις επιπτώσεις των περικοπών.

Στην Ελλάδα όμως, οι μολύνσεις από τον HIV αυξήθηκαν περισσότερο από 200% από το 2011, καθώς κόπηκαν οι χρηματοδοτήσεις για την πρόληψη  και οι ενδοφλέβιες χρήσεις ναρκωτικών αυξήθηκαν, καθώς η ανεργία στους νέους έφτασε το 50%.  Στην Ελλάδα επίσης επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από δεκαετίες, μετά από περικοπές στους ψεκασμούς με εντομοκτόνα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη Μεγάλη Βραττανία, επίσημες στατιστικές που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, δείχνουν ότι τα ποσοστά των αυτοκτονιών για το 2012 άλλαξαν πολύ λίγο σε σχέση με το 2011, αλλά παρέμειναν σημαντικά αυξημένα σε σχέση με 5 χρόνια νωρίτερα.

Οι Σαμαρείτες αναφέρουν ότι, παρ΄όλη την οικονομική ανάκαμψη, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ανησυχούν για τα χρήματα, την εργασία και τη στέγαση, και ότι ένας στους έξι τηλεφωνεί στις υπηρεσίες τους σχετικά με οικονομικές ανησυχίες.  Το 2008, η αντιστοιχία ήταν 1 στους 10.

Η μελέτη των Σαμαρειτών καταδικνύει ότι οι μεσήλικες άνδρες που έχουν λιγότερες επιλογές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.  ΄Ανδρες των κατώτερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων που ζουν στις πιο στερημένες περιοχές, έχουν περίπου 10 φορές περισσότερες πιθανότητας να αφαιρέσουν οι ίδιοι τη ζωή τους από εκείνους που βρίσκονται στα υψηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και ζουν σε πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές.

Σχετικά με την έρευνα για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος των Σαμαρειτών είπε: “Είναι γνωστή η σχέση μεταξύ ανεργίας και αυτοκτονίας, και τείνει να αυξάνει σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν αντισταθμίσματα από τις υπηρεσίες υγείας, ως δίχτυ ασφαλείας.

Το γεγονός ότι οι λιγότερο ευνοημένοι άνθρωποι ζουν λιγότερο και με προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, είναι αδικίες που απαιτούν ανταπόκριση από υπηρεσίες σαν αυτές των Σαμαρειτών”.

(σ.τ.μ. Οι Σαμαρείτες είναι μια εθελοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Μεγάλη Βρεττανία και την Ιρλανδία, και προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε όσους έχουν άγχος και τάσεις για αυτοκτονία, κυρίως μέσω τηλεφωνική γραμμής βοήθειας.
Επίσης, επισημαίνεται ότι τα απότελέσματα της έρευνας αφορούν έτη μέχρι το 2010.)

πηγή: http://www.theguardian.com/world/2014/apr/21/austerity-greece-male-suicides-spending-cuts
Μετάφραση: Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου