Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Ο ΟΑΕΕ επιμένει: Χωρίς περίθαλψη και φάρμακα όποιος δεν πληρώνει εισφορές


πηγή: dikaex.blogspot.gr

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΕΕ οι μισοί περίπου ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στερούνται του δικαιώματος να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως έχει παραδεχθεί η διοίκηση του Οργανισμού οι 380.000 από τους 774.000 (αριθμοί κατά προσέγγιση), ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οφείλουν ληξιπρόθεσμες εισφορές πέραν του τριμήνου και ως εκ τούτου ο ΟΑΕΕ δεν τους θεωρεί το βιβλιάριο ασθενείας.

Το Υπουργείο Εργασίας προ τριών ημερών έσπευσε με εγκύκλιό του προς τον Οργανισμό να παρακάμψει την απόφαση δικαστηρίου της Πάτρας, απόφαση που κατοχύρωνε το δικαίωμα ασφαλισμένων που οφείλουν εισφορές να θεωρούν το βιβλιάριο ασθενείας των. Η συγκεκριμένη απόφαση παρατίθεται στη συνέχεια.

Τα διαθέσιμα αποθεματικά αλλά και η συνολική ταμειακή κατάσταση του Οργανισμού από χρόνο σε χρόνο πάει από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με τους αναλογιστές του Οργανισμού σήμερα τα αποθεματικά (όχι η περιουσιακή κατάσταση) του ταμείου θα έπρεπε να αγγίζουν τα 50 δις ευρώ. Αντ' αυτού μόλις που φθάνουν για να πληρωθούν οι συντάξεις 2 μηνών !

Παράγοντες επιδείνωσης των οικονομικών του Ταμείου είναι:
-Η αδυναμία όλων και περισσότερων ασφαλισμένων να καταβάλλουν τις εισφορές των παρά τον απηνή διωγμό που έχει εξαπολύσει ο Οργανισμός σε συνεργασία με το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών). Ήδη από το 2011 έως και το 2012 από 3 δις καθυστερούμενων εισφορών φτάσαμε τα 5,9 δίς (διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο). 

-Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης: από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012 υποχώρησε στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%).

-Η επιδείνωση της αναλογίας ασφαλισμένοι προς συνταξιούχους: Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Διοίκηση του Οργανισμού στις 15 Μάη, το 2011 οι ασφαλισμένοι ήσαν 812.000 ενώ το 2012 774.000. Έχουμε μια αναλογία 2,26 ασφαλισμένοι για ένα συνταξιούχο, τη στιγμή που το 2005 η αναλοία ήταν σχεδόν 3 προς 1. Και να σκεφούμε ότι η πλειονότητα των νέων ασφαλισμένων είναι είτε κάποιοι αλλοδαποί που ανοίγουν κάποια μικρομάγαζα και που ο νόμος τους υποχρεώνει να ασφαλιστούν ή η βίαιη ένταξη κάποιων μικροεπαγγελματιών της επαρχίας που ήσαν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και τώρα μετατάσσονται ασφαλιστικά στον ΟΑΕΕ. Αυτά τα στοιχεία -κατά δήλωση του διοικητού του ΟΑΕΕ - διαψεύδουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το success story του "επιχειρείν" στην Ελλάδα. Όλοι κατά καιρούς διαβάζουμε τα στατιστικά αρμοδίων φορέων (ΕΒΕΑ, ICAP) περί δήθεν αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων.

Επικαλούμενος λοιπόν την τραγική οικονομική θέση του Οργανισμού ο υπουργός Εργασίας απέστειλε την εγκύκλιο αποκλεισμού των μισών ασφαλισμένων του Οργανισμού αλλά και των οικογενειών τους από ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη. Τη στιγμή που το ίδιο του Υπουργείο είναι υπεύθυνο για την καταλήστευση των αποθεματικών όλων των Ταμείων, αλλά και για τις πολιτικές περικοπής της κρατικής επιχορήγησης αλλά και εξανδραποδισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούσαν τον αιμοδότη του Οργανισμού.

Διαβάστε τη δικαστική απόφαση
Οφειλέτες του ΟΑΕΕ δικαιούνται να θεωρήσουν βιβλιάρια

Την δυνατότητα να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας δίνει σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό, προσωρινή δικαστική απόφαση που εξέδωσε το 1ο τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, συνεδριάζοντας σε Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την 66/2014 δικαστική απόφαση, έπειτα από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν 96 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, υποχρεώνεται ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 96 ασφαλισμένων Γιάννης Κρηνίδης, «το σκεπτικό μας ήταν ότι ναι μεν οφείλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά κάποια στιγμή ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει αυτά τα χρήματα, διότι θα λάβει μέτρα και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν». Όπως προσθέτει ο κ. Κρηνίδης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προσωρινό δεδικασμένο.

Όσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής, οι τρεις δικαστές επικαλούνται σειρά άρθρων του Συντάγματος.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Επίσης προσθέτουν ότι «σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1 καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

«Με τις διατάξεις αυτές του Συντάγματος» όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα των πολιτών στην προστασία της υγείας, ενώ μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος (ψήφισμα της 6ης Απριλίου της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής ) προστέθηκε παράγραφος 5 στο ανωτέρω άρθρο 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία, «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας».

Ακόμη, στην ίδια δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «στα άρθρα 21 παράγραφος 3 και 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, ορίζεται αντιστοίχως ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών» και πως «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως ο νόμος ορίζει». «Από τις τελευταίες αυτές διατάξεις του Συντάγματος», όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «συνάγεται ότι το κράτος και οι οργανισμοί κοινωνικών ασφαλίσεων υποχρεούνται να παρέχουν στα ασφαλιζόμενα πρόσωπα υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου (απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 400/1986), οι οποίες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διαγνώσεως και θεραπείας των σχετικών παθήσεων τις χειρουργικές επεμβάσεις εφόσον απαιτούνται ως και γενικώς τις ανάγκες νοσηλείας των εν λόγω προσώπων».

«Η υποχρέωση αυτή» σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση, «υπόκειται σε νομοθετικούς περιορισμούς υπό τον όρο, ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν οδηγούν στην ανατροπή του δικαιώματος στην προστασία της υγείας».

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται ότι «η μη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας των αιτούντων, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, συνιστά επαχθέστατο μέτρο εις βάρος των ασφαλισμένων και καθιστά αυτούς σε δυσμενέστατη θέση έναντι του Οργανισμού, καθόσον αυτοί μεν στερούνται παντελώς ιατροφαρμακευτικής- νοσοκομειακής περίθαλψης με αποτέλεσμα σε περίπτωση επελθόντος κινδύνου της κατάστασης της υγείας τους να στερούνται του δικαιώματος προστασίας κι αποκατάστασης αυτής, αγαθού του οποίου η υποχρέωση προστασίας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του κοινωνικού κράτους που πηγάζει απευθείας εκ του Συντάγματος». «Ο Οργανισμός δε» σύμφωνα με την απόφαση, «δικαιούται να προβεί στη ικανοποίηση των απαιτήσεών του οποτεδήποτε με τη λήψη εις βάρος τους αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου