Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Νοσοκομείο Πύργου: Γιατροί στα όρια της εξόντωσης…


πηγή:NewsRoom
Κική Κολοβέρου

Στα όρια της βιολογικής εξόντωσης, βρίσκονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου που αναγκάζονται να εργάζονται έως και 116 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή, τα πέντε σχεδόν 24ωρα από τα εφτά της εβδομάδας (!) για να καλύψουν τις ανάγκες εφημερίας και κατ’ επέκταση των νοσηλευόμενων ασθενών και των επειγόντων περιστατικών!Και κάπου ενδιάμεσα, να «στριμώξουν» τον ύπνο τους, τη φροντίδα της οικογένειας τους, την κοινωνική τους ζωή… Βέβαια, υπάρχουν και οι… καλές εβδομάδες, που και πάλι δουλεύουν 78 ώρες, δηλαδή 30 ώρες περισσότερες από αυτές που προβλέπει το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Μια συστηματική παραβίαση του ανώτατου ορίου των 48ωρων μηνιαίως για τις εφημερίες στα νοσοκομεία της χώρας μας, για την οποία η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο και μάλιστα αναμένεται να της επιβληθεί πρόστιμο το λιγότερο… 100 εκ. ευρώ!«Το πρόγραμμα των εφημεριών αυτών, μπορεί να έχει γίνει συνήθεια ωστόσο εμπεριέχει το κίνδυνο του ιατρικού λάθους» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου κ. Νίκος Χαροκόπος εξηγώντας πως όλα τα τμήματα και οι κλινικές λειτουργούν στο όριο και ουσιαστικά είναι λες και δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας… «Τις περισσότερες φορές για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ιατρών που αντιμετωπίζουν όλα τα τμήματα, οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν περισσότερες από δέκα (10) εφημερίες το μήνα και πολλές φορές ακόμα και 48ωρες με κίνδυνο να κάνουν λάθος. Και σκεφτείτε ότι το επιτρεπόμενο όριο είναι εφτά εφημερίες το μήνα…».

Ο κ. Χαροκόπος αναφέρεται και στα τμήματα εκείνα, τα οποία αδυνατούν να εφημερεύσουν σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα το Μικροβιολογικό στο οποίο απασχολούνται μόλις δυο ειδικευμένοι και ένας επικουρικός αλλά και το Ακτινολογικό στο οποίο δέκα μέρες το μήνα δεν εφημερεύει ο αξονικός τομογράφος (!) ενώ υπάρχουν και μέρες χωρίς Ακτινολόγο. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Γυναικολογική και η Ορθοπεδική όπου τις υπηρεσίες τους προσφέρουν μόλις τρεις ειδικοί γιατροί αλλά και το τμήμα Τεχνητού Νεφρού που παραμένει ακάλυπτο πέντε ημέρες το μήνα.

«Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει, είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία απαιτεί σε 24ωρη βάση και όλες τις ημέρες του μήνα, παρουσία Εντατικολόγου. Στη ΜΕΘ όμως, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ο Διευθυντής και δυο ακόμα ειδικοί γιατροί, και για να καλυφτούν οι εφημερίες, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια».

Το εξοντωτικό ωράριο δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα για τη μεγαλύτερη μερίδα των γιατρών στην περιφέρεια καθώς όπως σημειώνει ο κ. Χαροκόπος, έχει να διοριστεί μόνιμο προσωπικό από το 2009. «Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει όρθιο λόγω του εθελοντισμού και της αυταπάρνησης των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Και θα πρέπει να κατανοήσουν και οι πολίτες το πρόβλημα και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Η λειτουργία ενός Νοσοκομείου πλήρως στελεχωμένου στην Ηλεία, είναι το ζητούμενο και παρότι δεν θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα, το σίγουρό είναι ότι θα βελτιωθεί η λειτουργία και η εξυπηρέτηση των Ηλείων ασθενών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου