Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Τρεις μήνες μετά τις εξαγγελίες οι ανασφάλιστοι/ες χωρίς βιβλιάριο πρόνοιας παραμένουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εμπαίζονται από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας καταγγέλλει πως η πρόσβαση των ανασφάλιστων χωρίς βιβλιάριο πρόνοιας τόσο σε νοσοκομειακή περίθαλψη όσο και στα φάρμακα δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη και «δωρεάν» παρά τις υπουργικές εξαγγελίες/υποσχέσεις. Εξάλλου, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης η πρόσβαση των ανασφάλιστων είναι εξαιρετικά προβληματική και η δυνατότητά τους να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις ανύπαρκτη.
Δεν υπάρχει κοινός συντονισμός των νοσοκομείων για τη συγκρότηση τριμελών επιτροπών που εξετάζουν το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας των ανασφάλιστων με αποτέλεσμα να γίνεται απευθείας χρέωση όσων ανασφάλιστων εισάγονται ως επείγοντα περιστατικά και να συσσωρεύονται αιτήσεις ανασφάλιστων, οι οποίες αναμένουν αξιολόγηση.

Ακόμα κι αν οι μετανάστες/μετανάστριες χωρίς χαρτιά για το Υπουργείο Υγείας και τη συγκυβέρνηση νοούνται ως «μη-πολίτες», «ζωές που δεν έχουν σημασία» προκειμένου να έχουν ισότιμα νοσοκομειακή νοσηλεία ή φάρμακα, ο αποκλεισμός αναπαράγεται ακόμα και για όσους/ες ανασφάλιστους/ες «πολίτες» συμπεριλαμβάνονται στις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις. Μόνο ορισμένα από τα περιστατικά που καταγράφηκαν από το Κοινωνικό Ιατρείο τον Σεπτέμβριο 2014 αρκούν για να αντιληφθεί ο καθένας την πραγματικότητα και την αγωνία των ασθενών:

Ανασφάλιστη ασθενής του Ιατρείου προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με πόνο στην κοιλιακή χώρα. Κατόπιν υπερηχογραφήματος και εργαστηριακών εξετάσεων διεγνώσθη με πέτρες στη χολή και της προτάθηκε να να γίνει άμεσα χειρουργική αφαίρεση. Επειδή μέχρι την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου ήταν αβέβαιο αν θα εισαχθεί στο νοσοκομείο η όχι, η ίδια πλήρωσε 147 ευρώ για τη διενέργεια του υπερηχογραφήματος. 

Ανασφάλιστος ασθενής 30 ετών λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων προσήλθε στο ΚΑΤ για εξέταση, όπου του συστήθηκε να κάνει επειγόντως μαγνητική τομογραφία διότι υπήρχε υποψία για ύπαρξη ανευρύσματος. Ο ασθενής είναι άνεργος, φιλοξενείται από τη συνταξιούχο μητέρα του με εισόδημα 400 ευρώ. Προμηθεύτηκε το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» (healthvoucher), αλλά αυτό δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη εξέταση, παρά μόνο κάποιες εργαστηριακές. Όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος που αναγκάστηκε να πληρώσει 300 ευρώ για τη διενέργεια της συγκεκριμένης διαγνωστικής εξέτασης «το κουπόνι ελεύθερης πρόσβασης είναι μόνο για τις πρώτες βοήθειες».

Ανασφάλιστος ασθενής προσήλθε, στις 3 Οκτωβρίου στη Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου με οξεία κεφαλαλγία με σύνοδο αυχεναλγία. Στη γνωμάτευση ο γιατρός που τον εξέτασε τονίζει ότι χρήζει «αξονική εγκεφάλου επείγουσα (εντός 48ωρου)». Η αξονική δεν διενεργήθηκε στο νοσοκομείο, όπου ενημέρωσαν τον ασθενή ότι «δεν υπάρχει υποδομή για ανασφάλιστους» και του συνέστησαν να απευθυνθεί σε κοινωνικά ιατρεία ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Σημαντικός αριθμός ανασφάλιστων ασθενών του Κοινωνικού Ιατρείου καταφέρνει να κλείσει ραντεβού σε μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ στην Αττική, μέσω των τετραψήφιων αριθμών ιδιωτικών εταιρειών που χρεώνουν ένα ευρώ την κλήση. Οι ασθενείς, ωστόσο, συχνά αποπέμπονται από τους γιατρούς, όπως συνέβη τον Οκτώβριο στο ΠΕΔΥ Περισσού, ή τους ενημερώνουν ότι δεν καλύπτονται για εργαστηριακές εξετάσεις. 

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν συνταγογράφηση φαρμάκων στα νοσοκομεία πληρώνοντας 5 ευρώ ή στις μονάδες του ΠΕΔΥ υποχρεώνονται συχνά να καταβάλουν μεγάλη συμμετοχή για την προμήθεια των φαρμάκων τους, όπως άλλωστε και οι ασφαλισμένοι, με αποτέλεσμα αρκετοί/ες από αυτούς/ες να συνεχίζουν να αποκλείονται από τη φαρμακευτική αγωγή τους. Επίσης, σε ένα κατακερματισμένο, άνισο και πολυδιασπασμένο θεσμικό πλαίσιο, με ανασφάλιστους/ες πολλών ταχυτήτων, οι ανασφάλιστοι/ες με βιβλιάριο πρόνοιας αναγκάζονται να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία συχνά τους σφραγίζουν τα βιβλιάρια με τη σφραγίδα «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» (πχ Ιπποκράτειο). Επιπλέον υπάρχουν νοσοκομεία, όπως το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής – Δαφνί, που δεν έχουν ακόμα ενεργοποιήσει ούτε και αυτή τη δυνατότητα συνταγογράφησης για ανασφάλιστους χωρίς βιβλιάριο πρόνοιας.


Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας εξακολουθεί να παρέχει φάρμακα στους ανασφάλιστους ασθενείς που ως άνεργοι δεν καλύπτουν τα απαιτούμενα για τη διαβίωσή τους και αναδεικνύει συγκεκριμένα εμπειρικά παραδείγματα που αμφισβητούν τις νεοφιλελεύθερες υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για «δήθεν» άρση των αποκλεισμών και των ανισοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου