Φαρμακείο

Ωράριο Φαρμακείου: Δευτέρα 15:00 - 17:00, Τρίτη 15:00 - 17:00, Παρασκευή 14:00 - 16:00

Pharmacy open on Monday 15:00 to 17:00, Tuesday 15:00 to 17:00, Friday 14:00 to 16:00

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ : ”ΑΘΗΝΑ-ΚΟΜΠΑΝΕ”

Στο "έθνος" των 50 εκατ. προσφύγων στον κόσμο, σχεδόν 10 εκατομύρια προέρχονται από τη Συρία.
Πρόκειται για πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα (6,5 εκατ.) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του εξαιτίας του συνεχιζόμενου αιματηρού και πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου, για να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς περιοχές, ή για πρόσφυγες (4 εκατ.) που ζητούν καταφύγιο σε γειτονικές -κυρίως-  χώρες.

Λίβανος, Ιράκ, Τουρκία, Ιορδανία, Αίγυπτος, είναι οι πιο συνηθισμένοι προορισμοί σωτηρίας εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων.

Η UNICEF έχει καταγράψει ανάμεσα στους πρόσφυγες από τη Συρία, σχεδόν 2 εκατ. παιδιά από 0-17 ετών.  Αρκετά από αυτά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς... Ο όρος που χρησιμοποιείται πια είναι η "χαμένη γενιά".  Η γενιά των εκατομυρίων παιδιών, με "βομβαρδισμένο" χτες, γεμάτο συντρίμμια της ζωής τους, που ξαφνικά ακυρώθηκε.

Με τραύματα στο σώμα τους ορατά και άλλα στην ψυχή που, χωρίς να φαίνονται, αιμορραγούν αφήνοντας σημάδια για όλη τη ζωή.

Όλοι γινόμαστε μάρτυρες μιάς γενιάς που βλέπει το παρελθόν και το μέλλον της να εξαφανίζονται.

Συμμετέχω στο ΚΙΦΑ Αθήνας από τον Ιούνιο του 2013, έχοντας ευθύνη του φαρμακείου μαζί με άλλους φαρμακοποιούς.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει ως σήμερα, έχουμε αντιμετωπίσει τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χιλιάδων προσφύγων χωρίς χαρτιά, προερχόμενων από Αφγανιστάν, Πακιστάν, χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και Αφρική.

Το τελευταίο 8μηνο, η ποσέλευσηπροσφύγων από τη Συρία και το Β. Ιράκ αυξάνει συνεχώς όσο κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή

Οι ανάγκες σε φάρμακα για οξείες καταστάσεις (αντιβιωτικά, παυσίπονα, αντιπυρετικά, κ. α.) ακολουθούνται σχεδόν πάντα από επείγουσες ανάγκες για τρόφιμα, σκεπάσματα και ρούχα.

Για την πλειοψηφία, ο τελικός προορισμός είναι συνήθως η Β. Ευρώπη.  Η Ελλάδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό προς τη "γη της επαγγελίας", ότι κι αν αυτό σημαίνει για τον καθένα τους...

Όταν πληροφορηθήκαμε τον ερχομό στη χώρα μας προσφύγων Γεζίντι, διωγμένων από τα βουνά του Κουρδιστάν του Ιράκ από τους ISIS, αποφασίσαμε να τους εντοπίσουμε και να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια.
Μιλήσαμε μαζί τους, επισκεφτήκαμε τους χώρους όπου είχαν βρει καταφύγιο κάτω από απερίγραπτες συνθήκες εξαθλίωσης...

Νέοι άνθρωποι, άνδρες, λιγότερες γυναίκες, νήπια και ασυνόδευτα παιδιά, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη ζωή τους για να... "επιζήσουν", χωρίς τίποτα μαζί τους, παρά μόνο έναν μακρύ κατάλογο με "απώλειες" κάθε είδους, αντιμέτωποι πάντα, με τον εχθρικό, απάνθρωπο κρατικό μηχανισμό, και φυσικά, το "πολιτικό κόστος" (σα να μπορούσε να αποτιμηθεί η ανθρώπινη ζωή)...

Μαρτυρίες για το στρατόπεδο προσφύγων στο Σουρούτς, στο τουρκικό έδαφος, μια ανάσα από την πόλη Κομπάνε, μιλούν για υποδειγματική οργάνωση/διαχείριση των επειγουσών αναγκών σε φάρμακα και σε όλα τα είδη που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα.

90.000 πρόσφυγες από την πόλη που αντιστέκεται λυσσαλέα σχεδόν 3 μήνες στις επιθέσεις των τζιχαντιστών, περιμένουν να γυρίσουν στα σπίτια τους.  Άνθρωποι με οργανωμένη ζωή, με μόρφωση, με πολιτισμό, με προσδοκίες...

Όσο αυτή η προσμονή παρατείνεται, οι ανάγκες τους αυξάνουν και γίνονται επείγουσες.  Με περισσή αξιοπρέπεια, δεν επαιτουν, ούτε απαιτούν.  Απευθύνονται σε μάς, υψώνοντας το χέρι στο σήμα της νίκης, σε ένα μήνυμα ανθρώπινης αλλυλεγγύης.  Μοιάζουν να θέλουν να πουν: Εμείς εδώ αγωνιζόμαστε για πανανθρώπινες αξίες, για σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Η αντίστασή μας αφορά όλους, παντού στον κόσμο.

Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους.  Είναι χρέος μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν μπορεί να μη λύσουν τα προβλήματά τους, όμως θα πιάσουν τόπο.  Πολύ συχνά, φάρμακα ή άλλα είδη μικρού κόστους για τον καθένα μας, αποκτούν ανεκτίμητη αξία για εκείνον που τα χρειάζεται.  Το διαπιστώνουμε εξ άλλου καθημερινά στις κοινωνικές δομές.

Είναι χρέος μας να κρατήσουμε άρρηκτη την ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης, μαζί με εκείνους που αψηφώντας τον θάνατο, πολεμούν για τη ζωή σε έναν καλύτερο κόσμο, που οι ίδιοι ομορφαίνουν με τον αγώνα τους.

Σοφία Τζιτζίκου
Φαρμακοποιός
Κ.Ι.Φ.Α. Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου